Nuffnang.com.my

Monday, October 7, 2013

Steroid vs semulajadi?

Assalamualaikum w.b.t.,


Inilah koleksi ubat-ubatan yang kami bawa balik setiap kali ada "appointment" Amni di hospital (sebulan sekali). Bermacam-macam jenis ubat dan krim jadi buah tangan. Ada yang mengandungi steroid (seperti krim H-cort dalam gambar di atas) pelbagai jenis krim pelembap (yang di dalam gambar tu pelembap Aqueous Cream dan Vaseline) dan juga krim antibiotik. Ini belum masuk ubat "anti-histamin" untuk dimakan.

Tapi ini kisah beberapa bulan yang lepas. Sejak mengenali support group untuk ekzema, kami tak lagi mengunjungi doktor di hospital. Sekiranya ada pun, hanya untuk "follow-up routine" tumbesaran Amni di klinik kesihatan sahaja (itupun selalu ditembak dengan pelbagai soalan dari misi "tak follow-up hospital ke? Doktor kata apa? Cuba la ubat ni"..dan macam-macam lagi soalan..huhu)

Sememangnya diakui krim mengandungi steroid sangat banyak membantu Amni dalam pengurusan ekzema. Ekzemanya cepat kering dan sembuh apabila disapukan dengan krim steroid. Namun memikirkan kulitnya sudah didedahkan dengan steroid sejak umur 6 bulan, kami cuba untuk mengurangkan penggunaan steroid, dan mula gunakan bahan-bahan berasaskan semula jadi.

Kita akan kongsikan mengenai bahaya steroid kepada ekzema dan produk semulajadi pilihan kami di post akan datang.

No comments:

Post a Comment